За кого са обществените поръчки?

Министерството на земеделието е горд собственик на най-скъпата Фейсбук страница в света, дело на новосъздадената фирма на свои бивши служители и спечелена като обществена поръчка . С четири години стаж в ПиАр-а, госпожица Кристина Спасова предлага „най-ниската офертирана цена” от  53 000 лв за изготвяне на иначе безплатна Фейсбук страница и Туитър профил. Както става ясно по-късно от проведеното журналистическо изследване – обществените поръчки са:

А. За малки, тепърва развиващи се фирми, които

Б. Са създадени специално, за да спечелят поръчката, от доверени лица.

Фактите говорят сами за себе си. Фирма Кей Енд Ком на госпожиците Спасова и Димитрова са регистрирани в същият ден, в който се спечелва и обществената поръчка. А освен, че е рекламирала динозаврите в Родопите, Кристина Спасова е и собственичка на завод в Берковица, 2 апартамента в Манастирски ливади и печалба в първото тримесечие 200 000 лева.

Страницата във Фейсбук, която преди всичко е безплатна, но за която госпожица Спасова и компания получават 10 000 (останалите са за Туитър профил) е създадена така, че да я има в случай, че някой провери, но всъщност да не привлича внимание.

Така когато парите потъват в джобовете на предвидените за това хора, а фейсбук страницата не вижда бял свят след определения за целта срок, няма начин как да не реагира обществеността. След щателно журналистическо проучване веднага стават ясни основните играчи и схемата за усвояване на средствата. Земеделските фондове се превръщат в 2 апартамента в кв. Манастирски ливади (София), а безумно скъпата инициатива в социалните мрежи – в офис и какво ли още не.
С липсата на оригиналност в дизайна,  липса на фейсбук приложения и не на последно място с липсата на информационна обезпеченост и фенове, страницата определено се превръща в маркетингово чудо и трябва да се изучава от учебниците по маркетинг и реклама.

След като реформира световните социални мрежи, Министерството на земеделието възложи с обществена поръчка създаването на новото поколение комуникационен софтуер на неизвестна, едвам прохождаща фирма на Кристина, собственост на бивш служител на Министерството на земеделието с явни връзки в управата.

А на нас ни остава само да очакваме със затаен дъх да видим следващото технико-технологично чудо, което ще измести продукта на Майкрософт. Ако съдим по изявленията, то ще ни изуми.

Вашият коментар